Utrip življenja Janeza Debeljaka

objavljeno: 11. feb. 2015 04:00 avtor: Muzejsko društvo Ribnica

Utrip življenja Janeza Debeljaka

Muzejsko društvo Ribnica je v letu 2012, ko bi profesor Janez Debeljak praznoval osemdesetletnico rojstva, namenilo naslednje leto, leto 2013 posvetiti spominu na  profesorja Debeljaka, dolgoletnega pedagoga in profesorja na ribniški osnovni šoli ter javnega in kulturnega delavca v Ribniški dolini in širše. Kot je povedal predsednik društva France Ivanec: Čutili smo dolžnost in odgovornost do bogatega življenjskega opusa, ki nam ga je profesor Debeljak zapustil. Zato smo se mu želeli oddolžiti s projektom  »Leto profesorja Janeza Debeljaka« in s tem prispevati  kamenček v mozaik njegovemu spominu.

Projekt se je zaključil z oddajo in predstavitvijo zbornika z naslovom Utripi življenja – Janez Debeljak. Na predstavitvi zbornika, v petek 28. novembra je bilo te utripe prav dobro čutiti. V predstavitvi zbornika, ki se pravzaprav ni ukvarjala z zbornikom, pač pa z ustvarjalnim delom Janeza Debeljaka.

Predstavitev je začel Matjaž Gruden iz Velikih Lašč z interpretacijo Levstikovega Martina Krpana, ki je nastal le streljal od Korenove rojstne hiše in ker je za diplomsko nalogo na temo Levstika prejel študentsko Prešernovo nagrado. V nadaljevanju, ki ga je je odlično povezovala Nives Mikulin je  spregovoril France Ivanec in na kratko predstavil nastajanje in sam zbornik.

Ta je nastal iz besedil, ki so jih o Debeljaku napisali njegovi sodelavci in sorodniki, ter rodovnika, bibliografije in kratke biografije. Razdeljen je v štiri sklope, najpomembnejši del pa je zapis njegovih pogovorov s Stanetom Kljunom o njegovem življenju in delu od najzgodnejših spominov, pa tudi o očetovem in materinem rodu, o družini in domačiji, o šolanju od začetka osnovne šole do zaključka študija slavistike, o pedagoškem poklicu, o  Ribnici in širšem kulturnem delovanju, pa tudi o veliki ljubezni do lesa ter razmišljanju o vojni in miru. Sklop zapisov se zaključi s Korenovim obračunom pri sedemdesetih, ki ga je naredil nad desetletji svojega življenja.

Drugi sklop ima naslov Človek je podoben vinski trti. V njem so predstavljeni prispevki sinov Boštjana in Aleša, nečakinje Majde Samsa, prispevek Turističnega društva Ribnica ter prispevki prijateljev, sodelavcev in nekdanjih učencev.

Sklop, ki nosi naslov Iz Debeljakove zapuščine, je razdeljen na njegova osebna razmišljanja ob zaključku študija, opisan je scenarij prireditve prevoz bale po ribniško, ki se je odvijala v okviru kmečke ohceti leta 1973, objavljeni so tudi nekateri govori, ki jih je Janez pripravil ob pomembnih dogodkih in priložnostih. Monografija se zaključi z obsežno bibliografijo in rodovnikom družine Debeljak.

Za Ivancem je spregovoril ribniški župan Jože Levstek, ki je predstavil svoj pogled na Debeljaka in izpostavil njegov pomen za ribniško dolino.

Sledil je nastop Noneta Vitra, o katerih  je dejal profesor Debeljak,ko so se pojavil na glasbeni sceni, tega je sedaj že 40 let: "Lepo ime ste izbrale, pravo ribniško. Vitra. Zanimivo, tudi vaši glasovi se prepletajo kot vitre."  Za nastopom noneta je sledila dramatizacija, ki jo je Debeljak postavil na ribniški oder, Gregorčičeva Nazaj v planinski raj. Odigrala sta ga igralca iz prvih dveh uprizoritev, iz šolskih let 1970/71 in 1971/72 France Jaklič in  Tončka Češarek, sledil pa je še klavirski nastop Neje Debeljak, ki je ravno tako predstavila eno izmed Debeljakovih ljubezni, glasbo. Nazadnje je sledil še recital Prešernovih poezij in Ribniške Alenčice v izvedbi Nives Mikulin, Vike Petrovič, Janeza Rusa, Franceta Jakliča in Tončke Češarek.

Nazadnje pa so sledile še zahvale za pomoč pri nastajanju knjige: Tanji Debeljak za njeno delo pri urejanju obsežnega gradiva, Marini Gradišnik za uredniško delo, Mateji Goršič za oblikovanje ter avtorjem za besedila. Seveda pa ne gre spregledati tudi finančnih podpornikov, brez katerih knjiga ne bi bila takšna kot je. Ti so:  Občina Ribnica, Inotherm , Riko, Tiskarna Luart, Turistično Društvo Ribnica, Kuss in Lesoj.

 

 Nekaj utrinkov s predstavitve zbornika
 
    

Comments