Spomladanska ekskurzija na Tržaško

objavljeno: 3. maj 2018 12:56 avtor: Muzejsko društvo Ribnica   [ posodobljeno 3. maj 2018 12:57 ]
Muzejsko društvo Ribnica vabi na spomladansko ekskurzijo na Tržaško

Kdaj: V soboto, 12. maja 2018. Odhod ob 7.00 uri izpred Rokodelskega centra Ribnica. Povratek okoli 20.00 ure.

Pot: Ribnica, Cerknica, Rakek, Postojna, Razdrto, Bazovica, Katinara, Trst, Repentabor, Dutovlje, Tomaj, Ribnica

Vodja ekskurzije: prof. Edi Zgonc

Stroški ekskurzije: 20 € za člane, ki imajo plačano članarino za leto 2018, za ostale 25 €. Za kosilo se plača na avtobusu cca 12 €.

Prijave sprejemamo do zasedbe mest na avtobusu oz. do 5. maja 2018. Prijavite se lahko v Rokodelskem centru, po elektronski pošti na muzejskodrustvoribnica@gmail.com

ali po telefonu: Marina: 041764022

Vasja: 041847840

Stroške lahko poravnate na uradnih urah MDR v Rokodelskem centru ali preko transakcijskega računa: SI 560311 41000246536 536, referenca- sklic vpišite SI 0012052018

Muzejsko društvo Ribnica

Cesta na Ugar 6, 1310 Ribnica

Davčna številka: 99962144

Kratek opis ekskurzije:

Na poti po lokalnih cestah nas bo vodič seznanil z mnogimi zanimivostmi. Pod Beneti se bomo spomnili kamnitega branika rimskega imperija, obnovili znanje o Bloški planoti, zibelki slovenskega smučanja, spoznali bomo nekaj zanimivosti o Cerknici in Cerkniškem jezeru. Po krajšem postanku v Postojni bomo pot nadaljevali prav tako po lokalnih cestah, da bolj pristno podoživimo zanimivosti Pivške doline, Senožeč in Divače. Ustavili se bomo na bazoviški gmajni, kjer si bomo ogledali kamnit spomenik bazoviškim žrtvam, ki so bile ustreljene leta 1930.Tu bo vodič obširneje spregovoril o življenju Slovencev pod fašizmom in organizaciji TIGR.

Naslednji postanek bo na Katinari pri cerkvi Presvete Trojice, zgrajene leta 1789. Za nas je pomembno, da je tu v letih 1925 do 1932 deloval župnik Hubert Leiler, doma iz Ribnice. Največja njegova zasluga je bila povezana s povabilom Toneta Kralja, ki je na edinstven ekspresionistični način poslikal cerkev. Po ogledu cerkve pot nadaljujemo v Trst, peljali se bomo mimo tržaške univerze (primer fašistične arhitekture), sodne palače iz leta 1913, skozi trg Dalmazia in ulico Carla Ghega (Ghega, avstrijski gradbeni inženir, ki je bil najzaslužnejši za zgrajeno železnico Dunaj – Trst).

Na trgu Piazza della Liberta pri železniški postaji si bomo ogledali mogočno palačo Kalister, katere lastniki je bila slovenska rodbina iz Slavine pri Pivki. Sledi vožnja po nabrežju Terezijanske četrti mimo elegantnih palač do grške pravoslavne cerkve. Od tu dalje nadaljujemo pešpot po pomolu Audace (zgrajen v 18. stoletju, imenovan po italijanskem torpednem rušilcu Audace) proti Verdijevem trgu (gledališče).

Po enournem oddihu v lastni režiji se zberemo pri vodnjaku štirih celin (iz leta 1751) na Trgu zedinjene Italije. Sledi ogled rojstne hiše Žige Zoisa, škofijski dvorec škofa Petra Bonoma, rimski amfiteater, od zunaj si bomo ogledali še jezuitsko cerkev Marije Velike iz 17. stoletja, Borzni trg, prvo tržaško društvo s čitalnico in knjižnico in se tako približali Velikemu kanalu in trgu Ponterosa. Tudi na tem prostoru je veliko zanimivih zgradb, med bolj znanimi je pravoslavna cerkev sv. Spiridona. S Ponterosa bomo odšli v Terezijansko četrt, ki jo je na nekdanjih solinah dala postaviti Marija Terezija. Po ulici Via Roma pridemo na Trg Vittoria Veneto, od tu pa nadaljujemo pot proti Narodnem domu, ki ga je načrtoval Maks Fabiani, leta 1920 pa so ga fašisti požgali.

Ostane nam še Trg Oberdan, nekdaj Kasarniški trg, kjer je vojsko služil Dragotin Kette. V okolici trga si bomo ogledali še nekaj zanimivosti, nato pa se odpeljemo po cesti proti Kontovelu (najlepši razgled na Trst), na poti proti domu si ogledamo še Repentabor, ki je ena najlepših razglednih točk na Krasu. Peljemo se mimo Dutovelj in Tomaja in tam nekje nas čaka kosilo.

Vljudno vabljeni, da se udeležite ekskurzije.

Ċ
Muzejsko društvo Ribnica,