Odzivi na izdajo zbornika

objavljeno: 11. feb. 2015 04:02 avtor: Muzejsko društvo Ribnica

Monografija Janez Debeljak – utripi življenja (1932-2005)

Pripravilo Muzejsko društvo Ribnica

Starostniki se zahvaljujejo staršem, da so od njih dobili prave vrednote. Ali pa v njihovem imenu še živeči bližnji. Si in te ni. Predvsem pa so prisotni s svojo pokončnostjo, voljo in igrivostjo. Ustvarjalna energija se širi. Ta se ljudi dotakne na prireditvi, pa tudi še dlje.

Katera beseda? Korenje? Ne, Koren. Ljudsko. Domače. Profesorjevo. In marsikaj se nabere pod njegovo taktirko. Mehkoba molitve preveva Božje v lesenih podobah. Kratko in razumljivo. In čaka odziv. Ali vsaj začudenje. Stopnjevanje. Kaj sledi? Igra besed. Lepota  misli. Prodornost pesmi. Veličina ideje. Med ljudmi. Med različnimi ljudmi. V družini. V družini med privatnim in javnim. Spoštovati druge in ohranjati dostojanstvo. Svoj jaz. Ga razvijati, dopolnjevati z nasprotnim spolom, ženo, prijatelji, vnuki. Pomagati otrokom do kruha in jih ne preobremeniti s svojimi problemi, službo in kariero. Če že vse ni čisto popolno imamo vedno znova priložnost za boljše, svobodnejše.

Mu slediti. Ko spet je, zapoje pesem iz doline, nasmejemo se mami iz domačega raja, spregovori Alenčica in neuslišana ljubezen, švigajo fotoaparati in napotki za govore in nastope. Oblikuje se dogodek z dušo. In s pogumnimi koraki še ena v zbirki Ribnica in njeni ljudje.

 

Hvala za lep petkov večer 28.11.2014

Lucija Kos Bartol

Comments