SLOVENCI NA DUNAJU

objavljeno: 9. dec. 2019 10:32 avtor: Muzejsko društvo Ribnica   [ posodobljeno 19. feb. 2020 12:11 ]

SLOVENCI NA DUNAJU

To je naslov zelo zanimivega predavanja, ki je bilo v petek, 11. oktobra 2019, v Rokodelskem centru Ribnica. Organiziralo ga je Muzejsko društvo Ribnica. Predavatelj je bil ribniški rojak mag. Anton Levstek, odličen poznavalec zgodovine Slovencev na Dunaju. Tudi sam tam živi in ustvarja že več kot 30 let. Gospod Anton Levstek je kurator Knafljeve ustanove in direktor Korotana, slovenskega doma na Dunaju.

Luka Knafelj je bil rojen leta 1621 v Ribnici na Dolenjskem, umrl pa je 29.junija 1671 na Dunaju. Bil je slovenski duhovnik, ki je vse svoje premoženje zapustil štipendijski ustanovi, danes imenovani Knafljeva ustanova. Ustanovljena je bila 6. novembra 1676 na Dunaju in je v več stoletjih svojega delovanja pomagala do univerzitetne izobrazbe okrog 1300 študentom, ki so bili rojeni na Kranjskem. Med njimi so mnoga znana slovenska imena, kot npr. Ivan Cankar, Jože Plečnik, Jurij Vega, Oton Župančič, Fran Miklošič in mnogi drugi, ki so v svojem poznejšem življenju doprinesla opazen delež k slovenski kulturni in politični zgodovini.

Korotan je slovensko kulturno in znanstveno središče na Dunaju, eno najmočnejših slovenskih postojank na tujem. Je tudi hotel in študentski dom. Ustanovljen je bil leta 1966 na pobudo patra Ivana Tomažiča, predvsem za slovenske študente iz avstrijske Koroške in tudi za turiste. Leta 1994 ga je prenovil na Dunaju živeči slovenski arhitekt Boris Podrecca. V njem prirejajo vsakovrstne razstave, še posebej si prizadevajo za promocijo in predstavitev slovenske kulture in umetnosti na Dunaju. Tudi Ribničani so se že predstavili v tej ustanovi.

Dvorana je bila polna poslušalcev, nekateri med njimi so tako ali drugače povezani z gospodom Antonom Levstkom, veliko pa je bilo tudi takih, ki jih tovrstna predavanja zelo pritegnejo.

Zapisala

Milka Jamnik